Forskjellig

Smått til nytte

Ht gjerde norge

Fusjonerer nå med søstsarselskapet HT Gjerde Haugaland. Hensikten er å samle kompetansen, øke fokus på produktutvikling og styrke markedsposisjonmen innen gjerdemontering i Norge.

Pressemelding

Fôr om kvelden og få kalvingene på dagtid

Flere undersøkelser viser sammenheng mellom når sinkyrne fôres og når på døgnet de kalver. I canadiske og britiske studier har fôring på kvelden resultert i at 79 prosent kalvet på dagen. Feltundersøkelser der kyrne ble fôret mellom 5 og 7 på kvelden resulterte i at 74,5 prosent kalvet mellom 5 på morgenen og 5 på kvelden. En undersøkelse med 1 331 kyr på 15 gårder i Iowa i USA viste at kyr som ble fôret en gang i døgnet i skumringen kalvet 85 prosent mellom 6 om morgenen og 6 om kvelden. Virkningsmekanismen er ikke klarlagt, men en teori er at vomkontraksjoner motvirker igangsetting av kalving og når sinkyrne eter på kveld og natt vil vomkontraksjoner og vomtrykk gå ned på dagtid og at dette er positivt for at kalvingen kommer i gang.

tsin.com – Rick Rasby, Nebraska Extension Specialist/Kacie McCarthy, UNL Cow-Calf Specialistr

7 av de 11 beste fra embryo

Avlsverdiberegninger midt i februar viste at de 11 beste av totalt 342 nye oksekalver hadde 7 embryomødre. Totalt var 25 av de 342 kalvene embryokalver, og at 7 av 25 gjør det så bra er mer enn hva som kan forventes over tid.

Geno

Økt aktivitet hos drektige kyr

En undersøkelse ved Virginia Tech i USA konkluderte med at 14,4 prosent av drektige kyr viste utslag på aktivitetsmålet som kan mistolkes som omløp. Til sammen 537 drektigheter i en besetning over fire år ble undersøkt. Kyrne ble drektighetsundersøkt ved 32 dager og på nytt mellom 60 og 72 dager med ultralyd. Ingen kyr som var undersøkt drektig ble inseminert på nytt uten ny drektighetsundersøkelse. Siden 14,4 prosent fikk aktivitetsalarm selv om de var drektige advarer forskerne mot å tolke en slik alarm hos ei antatt drektig ku som fosterdød.

Hoard`s Dairyman desember 2023

Vask for å forebygge kryptosporidier

Vask av bokser og binger er viktig tiltak mot kryptosporidier som gir sjukdom hos kalver typisk fra ei til tre uker gamle, men det er viktig hvilket desinfeksjonsmiddel som brukes. I Hoard`s Dairyman kan vi lese at kryptosporidier er resistente mot klor- og jodbaserte desinfeksjonsløsninger og det anbefales en løsning med 3 prosent hydrogenperoksyd. Vann er nødvendig for at parasitten skal overleve og derfor er det viktig med god tørke etter desinfisering.

Hoard`s Dairyman desember 2023

20 prosent tapt på grunn av sjukdom

Verdens dyrehelseorganisasjon (tidligere OIE) har anslått at 20 prosent av animalsk matproduksjon årlig går tapt på grunn av sjukdom. En undersøkelse har vist at husdyrsjukdommer årlig resulterer i 80 millioner tonn mindre kjøtt og 179,5 millioner tonn mindre meieriprodukter. For melkjeku vil 1 prosent reduksjon i sjukdomsforekomsten gi nok mat til å mette 80,5 millioner mennesker.

Hoard`s Dairyman desember 2023

Fem mat-trender å merke seg

Dairy Farmers of Wisconsin gjorde en dybdeundersøkelse i 2023 for å finne ut mer om forbrukerens oste-interesse. Rapporten fra undersøkelsen peker ut fem mat-trender:

  • Forbrukerne verdsetter relasjoner med familie, venner og lokalsamfunn

  • Globalt er det en 30 prosent økning i forbrukere som spiser hjemme og på spisesteder utenfor hjemmet

  • 44 prosent av forbrukernes matvalg er mest påvirket av tradisjonelle og nostalgiske smaker

  • Økende fokus på helse og bærekraft

  • Økende interesse for smaker fra utenlandske kjøkkentradisjoner

Konklusjonen er at 2024 for ostens vedkommende vil bli en sammensmeltning av innovasjon og tradisjon.

Hoard`s Dairyman januar 2024

Ku/kalv-samvær negativt for økonomien

En undersøkelse ved Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) sammenlignet økonomien ved tre ulike opplegg for ku/kalv-samvær med separasjon i løpet av første døgnet. Undersøkelsen sammenlignet begrenset kontakt i forbindelse med melkingen, full kontakt de første 21 dagene og deretter separasjon og manuell fôring og et opplegg der kalven er med kua i ni dager før den flyttes til ei ammeku. Disse alternativene ble sammenlignet med at kalven ble tatt fra kua første døgnet.

Konklusjonen var at det var mindre lønnsomt å la ku og kalv få være sammen. Årsaken er redusert melkeinntekt og eventuelt økt arbeidsbehov. Tilveksten til kalvene var imidlertid større i alternativene med ubegrenset ku/kalv-samvær.

slu.se – Alvåsen m.fl. 2023 Frontiers in Animal. Science

Bruk av konserveringsmidler økte melkeytelse

Resultatene fra en undersøkelse Reading University i Storbritannia har gjennomført viste at tilsetning av konserveringsmiddel til graset økte mengde tørrstoff som kunne fôres med 29 prosent og avdråtten med 1,9 kg EKM. Graset som inngikk i undersøkelsen hadde tørrstoffprosent på 28 ved høsting i april. Halvparten av avlingen ble tilført ensileringsmiddel (Magniva Platinum Grass Dry) mens den andre halvparten ikke ble behandlet. Det var statistisk sikkert høyere tap av tørrstoff i graset som ikke ble behandlet merd konserveringsmiddel.

Farminguk.com